BEİJİNG, 22 Mart (Xinhua) — Çinli araştırmacılar, Ultraviyole C (UVC) ışın işleminin, kirazların besin değerini nasıl artırabileceğini keşfetti. A veya B ultraviyole ışıktan daha kısa dalga boyuna sahip olan güneş ışığındaki UVC radyasyonu, tamamen ozon tabakası ve Dünya atmosferi tarafından absorbe ediliyor.
Suni UVC ışık, yüzeyleri etkili şekilde sterilize edebildiğinden, hasat sonrası hastalıkları kontrol etmede yıllardır kullanılıyor. UVC işlemi, aynı zamanda olgunlaşma sürecini geciktirirken, meyve ve sebzelerin raf ömrünü de uzatabiliyor. Çin Tarım Bilimleri Akademisi’ne bağlı Zhengzhou Meyve Araştırma Enstitüsü’nden araştırmacılar, yeni bir araştırmada kirazları UVC ışığına maruz bıraktı.
Araştırmacılar, flavonoid ve antosiyaninlerin besin içeriklerinin işlem sonrası depolama sırasında arttığını buldu. Araştırmacılar aynı zamanda, UVC işleminin bazı enzim aktivitelerini ve flavonoid ve antosiyaninlerin sentezlendiği fenilpropanoid yolunun gen ifadesini artırdığını keşfetti.
Araştırma, Postharvest Biology and Technology dergisinde dijital olarak yayınlandı. Araştırmacılar bu çalışmalarının, UVC ışınlarına maruz kalan kirazlarda, flavonoidler ve antosiyanin biyosentezinin moleküler mekanizmasının gösterilmesine katkıda bulunarak, meyvelerin hasat sonrası işlenmesine teorik temel sağladı.
You must be logged in to post a comment.