Çin Mutfağı Hakkında

Çinlilerin “yemeklerle beslenmek ilaçlarla beslenmekten iyidir” diye bir atasözü vardır. Bu söz, insanların sağlıklı beslenirken yemeklerin yapısına özen göstermeleri gerektiğini ifade ediyor. Bazı kişiler ekonomik durumları iyi olmamasına rağmen mümkün olduğu kadar yemekleri iyi ve sağlıklı bir şekilde hazırlamaya çalışıyorlar. Ekonomik durumu iyi olanlar da sağlıklı yemeklere daha büyük önem veriyorlar. Zaman içinde yemek faaliyeti insan yaşamının değişik yönlerini de ilgilendirmeye başladı. Böylece, toplumsal ilişkiler için protokol ve yemek geleneğinin yanında, yeni yıl ve bayramlar için, inançlar, düğün ve cenaze, doğum ve doğum günü için de yemek yemek gelenekleri meydana geldi.

  Toplumsal temaslar için protokol ve yemek geleneği esas olarak sosyal yaşam alanında kendini gösteriyor. Yakınlar ve dostlar arasındaki temaslar, bilindiği gibi oldukça fazladır. Bu çevrede, örneğin çocuk doğumu ve yeni bir eve taşınma gibi önemli olaylarla karşılaşıldığı zaman, genellikle hediyeler alınır, ziyaretler gerçekleştirilir. Ev sahibinin ise herşeyden önce düşündüğü şey, konuklara hangi yemekleri ve içecekleri vereceğidir. Mümkün olduğu kadar bol ve güzel yemekler hazırlanmalı, konuklar memnun edilmelidir. İşadamları da iş görüşmeleri ve pazarlık yaparlarken “iş yemeklerine” alışkındırlar. Yemek bittiğinde, iş de tamamdır!

  Her bölgenin örf ve adetlerinin değişik olması nedeniyle konuklara verilen yemekler de kendi özelliklerine sahiptir. Eskiden Beijing’de misafirler makarnayla ağırlanırsa, ev sahibinin misafirlerin kalmalarını istediği anlamına geliyordu. Eğer misafirler kalırlarsa ev sahibi yakınlık göstermek için misafirleri bu Jiao Zi (mantı) ile ağırlar. Yakın ve dostlar ziyaret edilirken hediye olarak “Jingbajian”, yani sekiz çeşit pasta verilir. Güney Çin’deki bazı köylerde ev sahibi gelen misafirlere çay getirdikten sonra hemen mutfağa giderek pasta yapar, ya da birkaç yumurta ya da birkaç parça “Niangao” (yapışkan pirinçten yapılmış bir tatlı) haşlanarak şeker konulmuş halde misafirlerini bunların tadına bakmaya davet eder, sonra da asıl yemeği pişirir.

  Çin’in doğusunda bulunan Fu Jian eyaletindeki Quanzhou kentinde halk ziyarete gelen misafirleri meyvelerle ağırlar. Yerel halk kitleleri buna “Tian Tian”, yani “Tatlı Tatlı” derler. Bu aynı zamanda misafirleri tatlıyı yemeye davet etmek anlamı da taşır. Ayrıca meyveler arasında mandalina da bulunmalıdır. Çünkü yerli lehçede “Ju” yani mandalina, “Ji” yani “uğurlu” sözcüğüyle eşseslidir. Bu, misafirlerin uğurlu olması ve mandalina gibi tatlı yaşamasını temenni etmeyi simgeler.
  Misafirler yemeğe davet edilirken bölgelere göre, gelenekler de farklıdır. Beijing bölgesinde en basitinden sekiz tabak soğuk yemek ve 8 kase sıcak yemek olmalıdır. Çin’in kuzeyinde bulunan Heilongjiang bölgesinde ise konukları ağırlamak için çift sayılı yemekler verilmeli, yani her yemek çift sayılı olmalıdır. Ayrıca bazı yerlerde yemekte mutlaka balık da olmalıdır. Balık, ailenin zengin olduğunu ve “fazlası var” demek istediğini gösterir. Toplumsal yaşamda en fazla yer verilen ve en görkemli düzenlenen yemekler arasında, örneğin kız isteme yemeği, kız veya delikanlıyı görme yemeği, nişan yemeği, düğün yemeği ve yeni evli kızın anne-babayı ziyaret yemeği gibi yemekler vardır. İçlerinde en görkemlisi düğün yemeğidir. Örneğin, Çin’in kuzey bölgesinde yer alan Shanxi eyaletinde düğün yemeklerinin her birinin anlamı farklıdır. İlk yemek kırmızı ettir. Yani “kırmızı” ile “tüm ailenin mutluluklarla dolu” olduğu ifade edilir. İkinci yemek, “mutlu aile”dir; bu “tüm ailenin neşe içinde bir araya gelme ve mutluluklardan yararlanması” anlamına gelir. Üçüncü yemek ise Babaofan’dır. Aşureye benzeyen bu yemek, yapışkan pirinç, Çin hurması, zambak, kuru meyveler ve nilüfer tohumları gibi sekiz malzemeden yapılır. Bu yemeğin anlamı, birbirini severek evlenenlerin sonuna kadar beraber yaşamalarıdır.

Çayda Pişmiş Yumurta

Malzemeler:
6 yumurta
3 bardak su
1 yemek kaşığı siyah çay

2 yemek kaşığı soya sosu
4 parça Çin anasonu
1 parça tarçın
1 çay kaşığı çekilmiş biber
1 yemek kaşığı kuru mandalin kabuğu
Yapılışı:
(1) yumurtaları suda haşlayın.
(2) yumurtaların kabukarını birazcık çatlatın, içine katacağınız malzemeler karışacak kadar.
(3) malzemelerin hepsini suya koyun ve yumurtaları 2 saat kadar gerekli olduğunca su ekleyerek pişirin.

Jiao Zi ( Çin Mantısı)

Malzemeler
400 g un
300 g kıyma
1 kaşık tuz
100 g taze soğan ( kıyılmış )
2 çay kaşığı zencefil
Yapılışı
(1) Unu 100 ml su ile karıştırıp hamur haline getirin ve yumuşayana kadar yoğurun, daha sonra dinlenmesi için 30 dakika kadar bekletin.
(2) İçi hazırlamak için kıymaya 200ml su ve biraz tuz koyup karıştırın. Daha sonra kıyılmış soğanları ekleyip robottan geçirin ve 100 parçaya bölün.
(3) Hamuru dört parçaya ayırıp uzun rulolar yapın ve her birini 25 parçaya bölün ve her birini inceltip ( resim 1) içlerine karışımı koyup resim 2-3’deki gibi hamuru kapatın.
(4) 2 litre suyu geniş bir tencerede kaynatın ve hamurların yarısını boşaltıp şekil 4’deki gibi hafif hafif karıştırın ve bir taşım kaynatın. Kaynayınca üzerine soğuk su koyup yine kaynatın ve bu işlemi 2 kez daha yapın ta ki hamurlar su yüzeyine çıkana kadar. Bu işlemleri kalan hamur için de uygulayın ve servis yapın.

Chongqing- Sichuan Usulü Yılan Balığı

Malzemeler:
500 g yılan balığı
6 çay kaşığı mayalanmış soya fasülyesi
100 g kıyılmış kereviz ya da sarımsak sapı
100 ml sıvı yağ
5 çay kaşığı pirinç rakısı
5 çay kaşığı soya sosu
yarım çay kaşığı şeker
yarım çay kaşığı zencefil
1 tane kıyılmış taze soğan
1 çay kaşığı sirke
bir tutam acı biber
Yapılışı:
(1) balıkları ayıklayıp yıkadıktan sonra küçük dilimlere ayırın.
(2) yağı iyice kızdırın ve balığı kızarana kadar kavurun. daha sonra bütün malzemeleri ekleyip birmüddet daha pişirin, yaklaşık 30 dakika. sonra üstüne az miktar su ekleyin ve sirkeyi ekleyin. üstüne biberi de ekerek servis yapabilirsiniz.

Pekin Usulü Krep

Malzemeler
3 yumurta
küçük bir kase kıyılmış taze soğan
1 çay kaşığı tuz
5 çay kaşığı sıvı yağ
yapılışı:
(1) yumurtaları bir kasede iyice çırpın ve soğanları ve tuzu ekleyin.
(2) yağı iyice kızdırın ve yumurtayı ekleyin. yumurtayı tavaya yayın ki hepsi pişsin. iki tarafını da kahverengileşinceye kadar pişirin ve servise hazır edin.

 

Shanxi Usulü Dana Kavurma

Malzemeler
400 g yağsız dana eti
yarım çay bardağı soya sosu
bir çay bardağı suda ezilmiş 4 yemek kaşığı mısır unu
100 g kıyılmış taze soğan
100 ml susam yağı
yarım kilo rezene tohumu
100 ml tavuk suyu
iki çay kaşığı pirinç rakısı
bir tutam zencefil
yapılışı:
(1) eti küçük küçük doğrayın. soya sosu ve kıyılmış taze soğanla karıştırın. su-mısır unu karışımını da ekleyin.
(2) susam yağını ateşte kızdırıp rezene tohumlarını ekleyin. yağ iyice kızdıktan sonra eti ekleyin. pişene kadar karıştırın. et suyunu ve pirinç rakısını ekleyin. bikaç dakika kaynatın ve son olarak zencefili ekleyerek servise hazır edin.

 

Balık Rulosu

Malzemeler
100 gram tatlı su balığı
30 gram bambu filizi( Metro gibi büyük marketlerden temin edilebilir)
25 gram mantar
30 gram taze soğan
1 yumurta beyazı
1.5 yemek kaşığı kuru mısır nişastası
Yarım çay kaşığı tuz
Çeyrek çay kaşığı tavuk bulyon
1.5 yemek kaşığı ıslatılmış mısır nişastası
2 çay kaşığı yağ
6 yemek kaşığı su
Yapılışı: (1) Balığın kafasını, kuyruğunu ve kılçıklarını ayırın. Balığın deri kısmı alta gelecek şekilde kesme tahtasının üzerine koyun ve 3 cm uzunlukta 6 mm genişlikte filetolar şeklinde kesiniz. Balığı yumurta beyazı, 1/3 çay kaşığı tuz, 1/8 çay kaşığı tavuk bulyon, 1.5 yemek kaşığı mısır nişastasından oluşan hamura bulayın.
(2) Bambu filizini, mantarı ve yeşil soğanı 3 cm uzunluğunda ince şeritler halinde kesin. Balık filetolarını yatay şekilde kesme tahtasının üzerine koyup, hazırlanmış olan bambu filizi, yeşil soğan ve mantar şeritlerini rulo olacak şekilde sarın. Ruloları tabak üzerine koyup 1 çaykaşığı yağı üzerine serpip su kaynama noktasına ulaştıktan sonra 5 dakika buharda pişirin.
(3) Buharda pişirilmiş balık rulolarını tabağa koyun. Tavayı ısıtın, 1.5 yemek kaşığı yağı, 1/6 çaykaşığı tuzu, 1/8 çay kaşığı tavuk bulyonu ve 6 yemek kaşığı suyu ekleyin. Sos kaynamaya başladığında 1 yemek kaşığı ıslatılmış mısır nişastasını ekleyin. Sosu balığın üzerine ekleyin.
Özelliği: Yemek beyaz renkli olarak gözükür, manolya çiçeğine benzer.
Tadı: Lezzetli ve yumuşak

 

Kasımpatı Şeklinde Kızarmış Balık

Malzemeler:
1 Adet Tatlısu Balığı (Yaklaşık 350 gram)
4 gram (2/3 çay kaşığı) tuz
150 gram şeker (12 yemek kaşığı)
6 yemek kaşığı ketçup
4 yemek kaşığı sirke
5 yemek kaşığı su
200 gram mısır nişastası
1 yemek kaşığı sulandırılmış mısır nişastası
2 çay kaşığı susam yağı
8 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı: (1) Öncelikle balığın başını, kuyruğunu kesin; kılçıklarını sıyırarak iki parça et elde edin. Deri kısmı alta gelecek şekilde kesme tahtasının üzerine yerleştirin. Eti çapraz şekilde herbiri arasında yaklaşık 6 mm mesafe kalacak şekilde kesin. Her dört kesikte bir balığı ayırın. Balığı 90 derece çevirip dikey olarak 6 şar mm aralıklı elmas şekli alacak şekilde kesiniz. Balığın üzerine kuru mısır nişastasını serpin ve fazlalıkları silkeleyin.
(2) Sıvı yağı tavaya koyun ve 200 dereceye kadar yağı ısıtın. Altın sarısı rengini alana kadar balık parçalarını pişirin. Kızarmış balığı bir tabağa koyun. Şimdi tavadaki yağı 1.5 yemek kaşığı kalana kadar dökün. Tavada kalan yağa su, şeker, ketçup ve tuz katarak karıştırın. Sos kaynamaya başladığında biraz katılaşması için sirkeyi ve ıslatılmış nişastayı ekleyin. Susam yağını ekler eklemez sosu tabakta duran balığın üzerine dökün.
Özelliği: Pişirlidiğinde balık altın sarısı renginde ve kasımpatı şeklinde olur.
Tadı: Gevrek, tatlı

TOP