Milli gelirde Japonya’yı sollayan Çin, zenginliğin en önemli göstergelerinden biri olan sanat harcamalarında da ABD’yi de sollayarak birincilik kürsüsüne oturdu
Milli gelirde önce Almanya’yı ardından Japonya’yı geçen Çin, zenginliğin göstergesi olan sanat harcamalarında liderlik koltuğuna oturdu. Küresel müzayede şirketlerinin satış verilerini tutan Artprice şirketi, Çin’in sanat pazarında, İngiltere ve Amerika’yı geride bırakarak liderlik koltuğuna oturduğunu açıkladı. Artprice’ın kurucusu ve CEO’su Thierry Ehrman, Çin’in 1 numaraya yükselmesini, dönüm noktası olarak değerlendirdi. Dünya sanat piyasası verilerinde lider konumda olan Artprice’ın raporuna göre Çin’in güzel sanatlar satışlarına dayanan pazar payı yüzde 33’e yükseldi.
ABD %30’LA İKİNCİ SIRADA
Amerika yüzde 30 payla ikinci sıraya gerilerken, İngiltere yüzde 19’la üçüncü, Fransa ise yüzde 5 ile dördüncü sırada yer aldı. Ayrıca 2010 yılının en fazla prim yapan 10 sanatçısı içinde dört Çinli sanatçı da girdi. Baishi QI, Andy Warhol’un ardından ikinci sırada yer alırken, Daqiaan Zhang üçüncü, Beihong XU altıncı, Baoshi Fu ise dokuzuncu sırada yer aldı. Böylelikle sanat piyasalarının kalbi Pekin, Hong Kong ve Şangay’da atmaya başladı. Çin’in bu sıçramasında devlet desteği, koleksiyoner sayısındaki artış ve sanatın yatırım enstrümanı haline dönüşmesinin etkili olduğu belirtiliyor.
Geçen yıl ikinciydi
ÇİN,2010 yılında dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip konuma gelmişti. Ayrıca devletin desteği ve koleksiyoner sayısındaki artış ve sanatın yatırım enstrümanı haline dönüşmesi bu durumun tetikçileri. Geçtiğimiz hafta Avrupa Güzel Sanatlar Vakfı’nın küresel sanat ve antika pazarının geçen yılki durumuyla ilgili olarak hazırladığı raporda Çin, Amerika’nın ardından ikinci olarak gösterilmişti.
Kaynak: Sabah
You must be logged in to post a comment.