BİZİ ARAYIN: +90 216 888 85 86
  • BİLGİ ve BAŞVURU FORMLARI
  • GALERİLER
  • VİDEOLAR
  • BLOG
  • ONLINE İŞLEMLER

Çin Kültür Merkezi

  • ANASAYFA
  • HİZMETLERİMİZ
    • ÇİNCE KURSU
    • ÇİNCE ÇEVİRİ HİZMETLERİ
    • ÇİN’DE EĞİTİM
    • YAŞAM ENERJİSİ HİZMETLERİ
    • KURUMSAL HİZMETLER
    • TÜRKÇE KURSU
    • İSMİNİZİN ÇİNCESİ
  • ÇİN KÜLTÜR MERKEZİ
    • HAKKIMIZDA
    • YAYINLARIMIZ
    • ORGANİZASYONLARIMIZ
    • KULÜPLERİMİZ
    • KURUMSAL PARTNERLER
    • BURSLARIMIZ
    • BASINDA BİZ
    • YAZARLARIMIZ
  • ÇİN HAKKINDA
  • İLETİŞİM
  • MARKET
  • E-BÜLTEN
25.YIL

Çin temsilcisi: ABD’nin Afgan varlıklarını zimmetine geçirmesi insanlık dışı

by Oğuzhan Bıyıklı / Perşembe, 03 Mart 2022 / Published in Çin Hakkında, Genel, Haberler, Politika
Çin Kültür Merkezi

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 2 Mart (Xinhua) — Çin temsilcisi tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamada, Afganistan çığ gibi artan açlık ve yoksullukla karşı karşıya kalırken ABD’nin dondurulmuş Afgan varlıklarını zimmetine geçirmesinin insanlık dışı olduğu belirtildi.

Çin’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Zhang Jun, Afganistan’da böylesi korkunç insani ve ekonomik bir durum varken ABD hükümetinin geçen ay dondurulmuş halde bulunan 7 milyar dolarlık Afgan varlıklarını başka amaçlar için kullanmaya karar verdiğini ve bunun da Afganistan genelinde protestoların yayılmasına neden olduğunu söyledi.

Bu varlıkların Afgan halkına ve egemen bir devlet olan Afganistan’a ait olduğunu belirten Zhang, başka ülkelerin denizaşırı varlıklarını ABD iç hukukuna göre keyfi olarak kullanılmasının bir benzerinin bulunmadığının altını çizdi. Zhang, bunun sadece Afganistan’ın egemenliğine ve mülkiyetine yönelik bir ihlal değil, aynı zamanda uluslararası hukukun ciddi bir ihlali olduğunu söyledi. Çin temsilcisi, bu fonların Afganistan’ın sahip olduğu tek mevcut varlık olduğuna, ülkenin istikrarı ve kalkınmasında çok önemli bir rol oynadığına dikkat çekti. Temsilciye göre, Afgan halkı için bu varlıklar, hayat kurtarabilecek maddi güç ve hayatta kalma umutları olma özelliği taşıyor. Afganların onlara en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde, dondurma ve zimmete geçirme gibi acımasız eylemler onlara “ikinci zararı” veriyor ve bu tamamen ahlak ve adalet ruhuna aykırı bulunuyor.

Zhang, ABD’nin yaptığının yasalara uygun olmadığını, mantıksız ve insanlık dışı olduğunu belirterek Çin’in ilgili ülkelere durumu daha da kötüleştirmek yerine bu varlıkların derhal, koşulsuz ve tam olarak Afgan halkına iade edilmesi için çağrıda bulunduğunu kaydetti. Zhang ayrıca, ABD’nin insani konularda çifte standart uygulamayı bırakması gerektiğini de ifade etti.

Afganistan çok sayıda zorluktan ve sıkıntıdan geçti, şu anda da yeniden yapılanmanın çok önemli bir aşamasında duruyor. Ülke, siyasi yapısını iyileştirmek, üretimde ve geçimde düzeni sağlamak, yabancı ülkelerle alışveriş ve işbirliğini aktif olarak yürütmek için çok çalışıyor. Zhang, gitgide daha fazla ülkenin Afgan geçici hükümetiyle çeşitli şekillerde ilişki kurma eğiliminde olduğunu söyledi.

Zhang, uluslararası toplumun, “Afganların liderliğinde, Afganların sahipliğinde” ilkesine bağlı kalmaya devam etmesi, Taliban ile adil, rasyonel ve pragmatik bir yaklaşımla ilişkilerini artırması ve Taliban’a uluslararası toplumun beklentilerine karşılık verebilmesi için sabırla rehberlik etmesi gerektiğini kaydetti. Afganistan’ın sadece bu yolla kalıcı barış ve istikrarı kademeli olarak sağlayabileceğini ve terörizmin beslendiği ortamı yok edebileceğini belirten Zhang, Afgan kadınlar ve çocukların bu sayede daha iyi bir gelişim kaydedebileceğini ifade etti.

Dost bir komşu olan Çin’in her daim Afganistan’ın barışçıl ve istikrarlı gelişimini desteklemeyi tahhüt ettiğini söyleyen Zhang Jun, Çin’in bölgedeki ülkelerle yakın bir şekilde çalışacağını, Afganlarla ilgili çok taraflı çeşitli mekanizmalara aktif olarak katılacağını ve sinerji yaratmak, Afganistan’ın sağlam bir kalkınma yolunda yürümesine yardımcı olmak için tüm tarafların koordineli eylemlerini teşvik edeceğini kaydetti.

  • Tweet
Tagged under: ABD, Afganistan, birleşmiş milletler, Çin, Xinhua, Zhang Jun

About Oğuzhan Bıyıklı

What you can read next

Çin Kültür Merkezi
Çin yeni bir meteoroloji uydusu fırlattı
Ajans Lotus
Çin’in ilk hidrojen yakıt hücreli hibrit lokomotifi piyasaya sürüldü
Çin Kültür Merkezi
Çin’de nilüfer çiçeği tohum hasadı

You must be logged in to post a comment.

KATEGORİLER

  • Videolar
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Fuar / Kongre
  • Turizm
  • Teknoloji
  • Eğitim
  • Kültür / Sanat
  • Spor
  • Politika
  • Magazin
  • Sağlık
  • Yer / Mekan
  • 2013 Çin’de Türk Kültür Yılı
  • 2012 Çin Kültür Yılı

YENİ YAZILAR

  • Türkiye’nin En Değerli Liselerinden Biri Olan İzmir Atatürk Lisesi’ne Ziyaret

    Türkiye’nin En Değerli Liselerinden Biri: İzmir...
  • MÜŞTERİ MEMNUNİYET MEKTUBU 

    Kurum adı: Çin Kültür Merkezi Adres: Osmanağa M...
  • 2024 İpekyolu Mektupları Yarışması Fotoğrafları

    ...
  • Çin’in Ödüllü “Kuzeye Romanı” Türk Okullarında

    Ödüllü Çin romanı “Kuzeye” Türkiye&...
  • İpekyolu Mektupları Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu

    Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz İpek yolu mekt...

BİLGİ AL

Lütfen formu doldurun, en kısa sürede size dönüş yapacağız

HİZMETLERİMİZ

  • Standart Çince Kurslar
  • Çince Çeviri Hizmetleri
  • Çin’de Yaz Kursları
  • Yaşam Enerjisi Hizmetleri
  • Kurumsal Çin Danışmanlığı
  • Çinliler İçin Türkçe Kursu
  • İsminizin Çincesi

ÇİN KÜLTÜR MERKEZİ

  • Hakkımızda
  • Yayınlarımız
  • Organizasyonlarımız
  • Çince Kulübü
  • Kurumsal Partnerlerimiz
  • Burslarımız
  • Basında Biz
  • Yazarlarımız

KURSLARIMIZ

  • Yaz Yoğun Çince Kursları
  • Turist Rehberleri İçin Çince Kursu
  • Tai Chi Chuan Kursu
  • Standart Çince Kurslar
  • Online Dil Kursları

İLETİŞİM

Tel: +90 212 291 45 30
Kadıköy: +90 216 888 85 86
GSM :+90 555 977 33 38
Kadıköy GSM: +90 545 865 81 88
Fax : +90 212 291 45 33
Email : info@cinkultur.com
Adres : Osmanağa Mahallesi Söğütlüçeşme Cad. No: 7 / 4
Vergi : Kadıköy Vergi D. / Vergi No 257 035 8672

Çin Kültür Merkezi

Çin Kültür Merkezi © 2024 Tüm Hakları Saklıdır. CinKultur.com

TOP