WENCHANG, 29 Nisan (Xinhua) — Çin, uzay istasyonunun çekirdek modülünü Perşembe günü uzaya gönderdi ve böylece istasyonun inşasını gelecek yılın sonuna kadar tamamlamayı amaçlayan bir dizi önemli fırlatma misyonunu başlatmış oldu.
Çin Uzay Bilimi ve Teknolojisi Kurumu’na (CASC) bağlı Çin Uzay Teknolojisi Akademisi’nin (CAST) baş tasarımcı yardımcısı Bai Linhou’ya göre Tianhe, kısa süreli kalışlarda en fazla üç uzay aracının, uzun süreli kalışlarda ise en fazla iki uzay aracının kenetlenebileceği bir bağlantı modülüne sahip. Linhou’ya göre Tianhe modülü, “Göksel Saray” anlamına gelen Tiangong Uzay İstasyonu’nun yönetim ve kontrol merkezi görevini görecek.
Toplam uzunluğu 16,6 metre, maksimum çapı 4,2 metre ve kalkış kütlesi 22,5 ton olan Tianhe, Çin tarafından geliştirilen en büyük uzay aracı. Uzay istasyonu ortadaki çekirdek modül ve her iki yanındaki laboratuvar kapsülleriyle “T” şeklinde olacak. Modüllerin her biri 20 tonun üzerinde olacak. İnsanlı uzay aracı ve insansız kargo uzay araçlarıyla kenetlendiğinde uzay istasyonunun ağırlığı yaklaşık 100 tona ulaşabilecek.
İstasyon alçak yörüngede, 340 ila 450 kilometre irtifada faaliyet gösterecek. İstasyonun tasarlanmış ömrü 10 yıl ancak uzmanlar uygun bakım ve onarımlarla istasyonun 15 yıldan fazla dayanabileceğine inanıyor. Bai, “Büyük uzay aracını yörüngede nasıl monte edeceğimizi, çalıştıracağımızı ve bakımını yapacağımızı öğreneceğiz. Tiangong’u astronotların uzun süre kalacağı ve büyük ölçekli bilimsel, teknolojik ve uygulama deneylerini destekleyen devlet düzeyinde bir uzay laboratuvarı haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Bai şöyle devam etti: “İstasyonun ayrıca, uluslararası işbirliği yoluyla uzay kaynaklarının barışçıl gelişimine ve kullanımına katkıda bulunmasının yanı sıra, Çin’in gelecekteki derin uzay araştırmalarına yönelik teknolojileri ve deneyimi zenginleştirmesi de bekleniyor.”
You must be logged in to post a comment.