BEİJİNG, 8 Mart (Xinhua) — Bilim insanları, dünyanın en büyük radyo teleskobunun yardımıyla evrenin başka yerlerinden üç yeni hızlı radyo patlaması (FRB’ler) tespit ettiler. FRB’ler, 2016 yılında kozmostan kaynaklandığı teyit edilen ve saniyenin yalnızca birkaç binde biri kadar süren gizemli radyo parlamalarıdır.
Çin Bilimler Akademisi bünyesindeki Ulusal Astronomi Gözlemevi öncülüğündeki bir araştırma ekibi, Çin’in 500 yüz metrelik Diyaframlı Küresel Radyo Teleskobu’nun (FAST) veri kütlesinden yüksek dağılım ölçümüne sahip üç yeni FRB keşfetti. Geçen hafta The Astrophysical Journal Letters dergisinde yayınlanan keşif, FRB’lerin milyarlarca yıl önce evren henüz gençken gerçekleştiğini gösterdi.
Araştırmaya göre, yeni keşfedilen FRB’ler, 2020’de FAST tarafından yakalanan ilk FRB ile birlikte, her gün Dünya’ya ulaşan 120 bin kadar tespit edilebilir FRB olabileceğini gösteriyor.
Baş araştırmacı Niu Chenhui, “Veri işleme açısından arayı kapatıyoruz ve FAST’tan daha fazla keşif bekliyoruz” dedi. FAST, 30 standart futbol sahasına eşit alım alanı ile dünyanın en büyük tek çanak radyo teleskobu. Çin’in güneybatısındaki Guizhou eyaletinde doğal olarak derin ve yuvarlak bir karstik çöküntü içinde bulunan tesis, resmi olarak 11 Ocak 2020’de faaliyete geçti.
FRB’ler potansiyel olarak çok çeşitli astrofiziksel problemler hakkında içgörü sağlayabiliyor. Araştırmanın yazışmadan sorumlu yazarı ve teleskobun baş bilim insanı olan Li Di, “FAST’tan gelecek olan daha fazla keşif, FRB’lerin henüz bilinmeyen kökenini ortaya çıkarmaya yardımcı olacaktır” dedi.
You must be logged in to post a comment.