GUİYANG, 15 Aralık (Xinhua) Çin’de bilim insanları, “Çin’in Gökyüzündeki Gözü” olarak da bilinen, beş yüz metre çaplı Diyaframlı Küresel Radyo Teleskobu’nu (FAST) kullanarak, Ekim 2017’den bu yana 500’den fazla yeni pulsar tespit etti. Pulsarlar ya da yüksek hızda dönen nötron yıldızları, süpernova patlamaları sırasında yok olan büyük yıldızların parçalanmasından kaynaklanıyor.
Yüksek yoğunluk ve hızlı rotasyonları ile pulsarlar, olağanüstü ortamlardaki fizik yasalarını araştırmak için ideal bir laboratuvar görevi üstleniyor. Teleskobun baş bilim insanı ve Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı Ulusal Astronomik Gözlemevleri’nde görevli araştırmacı Li Di yaptığı açıklamada, bilim insanlarının FAST’ı kullanarak, FRB121102 kod adlı tek bir tekrarlayan hızlı radyo patlaması (FRB) kaynağından, toplam 1652 bağımsız patlama tespit ettiğini bildirdi.
Bunun tarihte tespit edilen en büyük FRB olayı olduğunu belirten Li, sonuçların Nature dergisinde Ekim ayında yayınlandığını söyledi. Bilim insanları, sözü geçen buluşun, “derin uzaydan gelen gizemli sinyallerin” kaynağının netleşmesine yardımcı olabileceğine inanıyor. Li, FAST’ın resmen dünyaya açıldığı Mart ayından bu yana, 16 ülkeden yaklaşık 200 gözlem başvurusu aldıklarını vurguladı. Çin’in güneybatısındaki Guizhou eyaletinde, doğal olarak derin ve yuvarlak bir karstik çöküntüde yer alan FAST, resmi olarak Ocak 2020’de faaliyete geçti. FAST’ın, dünyanın en hassas radyo teleskobu olduğu düşünülüyor.
You must be logged in to post a comment.