SHANGHAİ, 4 Kasım (Xinhua) — 5-10 Kasım tarihlerinde yapılması planlanan 4. Çin Uluslararası İthalat Fuarı (CIIE), Çin’in kıyı kenti olan Shanghai’da kapılarını ziyaretçilere açacak. Çin’in dışa açılma ve uluslararası işbirliği simgesi olan ve 2018 yılından bu yana her yıl düzenlenen fuar, küresel kalkınma ve refahı destekleyip hem Çin hem de tüm dünya için daha aydınlık bir geleceğin şekillendirilmesine katkıda bulundu. Kovid-19 salgınından bu yana daha değerli hale gelen küresel ticaret fırsatlarını biraraya getiren CIIE, katılımcılar için ürünlerini sergileme, ortaklar arama ve yeni pazarlar keşfetmeye yönelik tek bir platform haline geldi. Bundan dolayı fuar, tüm dünyada tanınır hale gelerek verimli sonuçlar sağladı. Daha önce düzenlenen üç fuarda, planlanan mal ve hizmet alımları konusunda yaklaşık 201,6 milyar ABD doları değerinde anlaşmalar yapıldı. Toplam sergi alanının 366 bin metrekare olacak şekilde genişletildiği fuara bu yıl 127 ülke ve bölgeden yaklaşık 3 bin işletme katılıyor.
Resmi verilere göre, geçen yılın CIIE fuarına katılan Fortune Global 500 şirketlerinin ve sektörün önde gelen firmalarının yüzde 80’inden fazlası bu yılki fuara tekrar katılıyor. Aynı zamanda açıklık ve kapsayıcı olma, CIIE’nin ayırt edici özelliklerinden. İlk düzenlendiği tarihten itibaren fuar, Çin’in solo gösterisi olmak yerine tüm dünyanın korosu olmayı tercih etti. Fuar, hem gelişmiş ülkelerin en son teknolojilerine hem de gelişmekte olan dünyanın ürettiği tarımsal ürünlere kucak açtı. Hem çokuluslu devler hem de küçük start-up’lar, bu fuara katılmaktan fayda sağlayabiliyor. Bu yıl daha fazla sayıda Kuşak ve Yol ülkesi, Orta ve Doğu Avrupa ülkesi ve çoğu gelişmekte olan ülkenin yanı sıra artan sayıda küçük ve orta ölçekli işletme fuara katılıyor. Bu olgular, Çin’in kapısını daha da açmaya yönelik kararlılığını kanıtlıyor. Çin her zaman tarihin doğru tarafında ve insanlığın ilerlemesinin yanında yer almış ve ekonomik küreselleşmeyi daha açık, kapsayıcı, dengeli ve herkese faydalı hale getirmeye çalışmıştır.
Dış ticaretin artırılmasına yönelik yaratıcı yolların izlenmesinden ticaret ortamının iyileştirilmesi ve daha güçlü ikili, çoklu ve bölgesel işbirliğinin aranmasına kadar Çin, kalkınma fırsatlarını paylaşma ve açık bir küresel ekonomi inşa etme konusunda teoriği pratiğe döktü. Dahası CIIE, küresel inovasyonun teşvik edilmesinde ve dünyanın kalkınmasına yönelik eski büyüme iticilerini yenileriyle değiştirilmesinde can alıcı rol oynadı. Fuar; katılımcıların, yeni ürünlerle en son inovasyon eğilimlerini yakalamasına yardım etmenin yanı sıra, Çin’de yüksek kaliteli mallara yönelik devasa talebi de ortaya koydu. 1,4 milyarlık nüfusu ve 400 milyonu aşan orta gelir grubuyla Çin, dünyada en fazla gelecek vaat eden pazar konumunda. Gelecek on yıllık dönemde Çin’in toplam ithalatının, 22 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor.
Çin yeni bir kalkınma modeli izlerken ve karbon emisyonlarını en üst düzeye çıkarma ve karbon nötr olma hedeflerini yakalamaya çalışırken ülkenin büyük pazarının muazzam satın alma gücü, küresel şirketlerin Çinli müşterilerinin güncellenen ihtiyaçlarını karşılamak üzere sürekli inovasyonda bulunması konusunda itici bir güce dönüştü. Fransa’nın çokuluslu şirketi olan Schneider Electric’in Başkan Yardımcısı Yin Zheng, Çin’in modern bir yeşil ekonomiye dönüşümü aktif şekilde teşvik etmesinin, çokuluslu şirketler için gelişim fırsatları sunduğunu söyledi. CIIE, Çin’n küresel pazar pastasının daha da büyütülmesi, faydaların paylaşılmasına yönelik küresel mekanizmaların güçlendirilmesi ve uluslararası işbirliğinin yeni yollarının araştırılmasına olan bağlılığının kanıtı durumunda. CIIE sayesinde dünyanın, Çin’in açıklık, kapsayıcılık ve yenilikçiliğini daha iyi anlaması umuluyor. Çin, diğer ülkelerle birlikte daha müreffeh ve paylaşılan daha aydınlık bir gelecek yaratabilir.
You must be logged in to post a comment.