CHENGDU, 20 Mart (Xinhua) — Çinli arkeologlar Cumartesi günü, Çin’in güneybatısındaki ünlü Sanxingdui Harabeleri bölgesinde bazı yeni büyük keşiflerin yapıldığını ve bu keşiflerin Çin ulusunun kültürel kökenlerine ışık tutmaya yarayacağını duyurdular. Sichuan Eyaleti’nin merkezi Chengdu’da Ulusal Kültür Mirası İdaresi’nce yapılan açıklamaya göre, arkeologlar Sanxingdui Harabeleri’nde altı yeni kurban çukuru buldu ve yaklaşık 3.000 yıl öncesine ait 500’den fazla eşya ortaya çıkardı.
Yeni çukurların bulunduğu yerin yanında 1986’da da iki kurban çukuru keşfedilmişti. Sanxingdui kazı ekibinin lideri ve Sichuan Eyaleti Kültürel Kalıntılar ve Arkeoloji Araştırma Enstitüsü Başkanı Tang Fei’ye göre, eski ve yeni bulunan çukurlar birlikte eski Shu medeniyetine mensup insanların cennete, dünyaya ve atalarına kurbanlar sundukları ve refah ve barış için dua ettikleri bir alanı oluşturuyor. Çukurlar, 3,5 metrekare ile 19 metrekare arasında değişen alanlarıyla dikdörtgen şeklinde. Şimdiye kadar arkeologlar, dört çukurdan altın maske parçaları, altın varak, bronz maskeler, bronz ağaçlar, fildişi ve yeşim gibi çeşitli kültürel öğeler ortaya çıkardı. Yeni keşfedilen çukurların geri kalanı hala kazılmaya devam ediyor.
Kazıda ayrıca minyatür fildişi heykel parçaları, ipek ve tekstil ürünlerinden kalıntılar ve kömürleşmiş pirinç ve ağaç tohumları da çıkarıldı. Enstitüde görev yapan bir başka araştırmacı Ran Honglin, keşiflerin Shu medeniyetinin ayırt edici özelliklerine sahip olduğunu ve Çin medeniyetinin çeşitliliğini gösterdiğini söyledi.
Sanxingdui Harabeleri bölgesi, Çin’de 20. yüzyılda bulunan en değerli 10 arkeolojik keşif arasında yer alıyor. Chengdu’ya yaklaşık 60 km uzaklıktaki Guanghan şehrinde bulunan 12 km2’lik kalıntı alanının, yaklaşık 4.800 yıl öncesine dayanan ve 2.000 yıldan fazla süren Shu Krallığı’na ait kalıntılar olduğuna inanılıyor. Sanxingdui Harabeleri 1988 yılında devlet düzeyinde koruma altına alındı.
You must be logged in to post a comment.