
Çinliler Türkiye’yi çok sevdi. Son yıllarda yapılan doğru ve yoğun turizm ve kültür tanıtımı sayesinde Çinli turistler rotalarını Türkiye’ye çevirdiler. 2008 yılı itibari ile sürekli artan Çinli Turist sayısında son iki yılda büyük artışlar yaşandı. Özellikle son iki yıldaki artış ciddi oranlara ulaştı. 2010 yılında ülkemize gelen Çinli turist sayısı 77.142 iken 2011 yılında yaklaşık 20.000 kişi artarak 96.701 kişiye ulaştı. 2012 yılında ise 23.000 kişiden fazla artarak 120.000 sayılarına kadar ulaştı. 2013 yılında ise beklenti 150.000 Çinli turist. Çinli turist sayısında geçen ay (Mart 2013) ise tarihi bir rekor kırılarak %83 oranında artış yaşandı.
Türkiye bir çok turizm seçeneğine ev sahipliği yapabilecek kadar geniş bir yelpazeye sahip. Turizm tanıtımlarının son yıllarda Çinli turistlerin beklentileri doğrultusunda, profesyonelce ve yoğun bir şekilde yapılması sonuç vermeye başladı.
T.C. Pekin Kültür ve Tanıtma Müşaviri Sayın İlknur Yiğit; düzenlediği basın toplantısında yakın hedefin 500.000 Çinli turist olduğunu müjdeledi. Son yıllardaki artış atılan doğru ve kararlı tanıtım adımlarının çok yerinde olduğunu gösteriyor.
2013 yılının “Çin’de Türk Kültür Yılı” olması dolayısı ile de bir çok şehirde düzenlenen etkinlikler Ülkemize Çinlilerin ilgisini ciddi oranda artırıyor.
Türkiye Çinli Turistlere Ne Kadar Hazır?
Profesyonel Turist Rehberi Sorunu:
Özellikle Kültür Bakanlığı nezdinde Pekin Kültür ve Tanıtma Müşavirliğinin attığı etkili ve kalıcı adımlar meyvelerini veriyor ve Çinli turist sayısında rekor düzeylerde artış gerçekleşiyor. Peki Türkiye buna gerek konaklama, gerek yer hizmetleri ve gerekse Çince Prosefyonel Turist Rehberi (Kokartlı rehber) sayısı bakımından ne kadar hazır?
Son dönemlerde Çince’ye olan ilginin artmasına rağmen Çince tercümanları daha çok fuarlar ve diğer ticari görüşmelerde tercümanlık hizmeti vermekteler. Profesyonel Turist Rehberliği sınav periyodunun ve eğitim süresinin oldukça uzun olması tercümanları ve tercüman adaylarını Profesyonel Turist Rehberliğinden çok ticari tercümeye yöneltiyor. Rehber sayısı ile turist sayısı arasındaki uçurum giderek büyüyor. Bu nedenle Çince bilenlerin sayısını artırmak ve bir yandan da rehberlik sınavı ile ilgili ciddi çözümlerde üretmek gerekiyor.
Acentalar Çinli Turistleri Ne Kadar Tanıyor?
Çinli turistlerin ne tür turizm beklentileri ve genel günlük alışkanlıkları olduğu konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan acentalar Çinli Turistlere Avrupalı turistlerle aynı paketleri uygulayabiliyorlar. Bu da Çinlilerin memnuniyetsiz bir şekilde Ülkemizden ayrılmasına sebep olabiliyor. Bu Çin’deki tanıtım emeklerinin boşa gitmesine de sebep olabiliyor. Çinlilerin turizm ve yaşam anlayışlarına hakim Çin Kültür Merkezi kurumlarından olan “Ligarba Turizm” gibi acentaların hazırladıkları programlar Çinlilerin turizm ve genel yaşantı alışkanlıklarına uygun olduğundan dolayı memnuniyet sağlanmış oluyor. Acentaların bu eğitilmeleri genel memnuniyeti sağlama konusunda çok büyük önem arz ediyor.
Basılı Kaynak Sorunu:
Çince yayınlanmış olan rehber kitap çeşitliliğinde de büyük eksiklikler göze çarpıyor. Bu konuda da gerek Çin Kültür Merkezi’nin gerekse Çinli ve Türk yazarların yayınlanmaya hazır eserleri olmakla birlikte maddi sıkıntılar dolayısı ile yayın imkanı bulunamıyor.
Türkiye bu fırsatı yeterince değerlendirebilmesi için bu ve benzeri sorunları en kısa sürede çözmesi gerekiyor. Çin’de yapılan tanıtım çalışmaların karşılığını Türkiye’den alınabilmesi için Çinlileri gerçek anlamda tanıyan uzman Turizmcilerin etkin birimlerde görevlendirilmesinde büyük fayda bulunmakta.
You must be logged in to post a comment.