HONG KONG, 16 Nisan (Xinhua) — Hong Kong Çince Üniversitesi tarafından Cuma günü açıklanan bir araştırmanın sonuçlarına göre, Kovid-19’a yakalanıp iyileşmiş annelerin daha sonra doğurduğu bebeklerinde virüse karşı antikorlar bulunuyor.
Üniversitenin Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü, araştırma programına, Mart 2020 ile Ocak 2021 tarihleri arasında, yerel devlet hastanelerinde Kovid- 19’a yol açan SARS-CoV-2 enfeksiyonu ile yatan hamile kadınları dahil ederken, 31 Ocak 2021 tarihine kadar bebeklerini dünyaya getiren 20 annenin verilerini analiz etti. Sonuçlar, hastalığı geçirip iyileşmiş annelerden doğan 13 bebekten 12’sinde, anti-SARS-CoV-2 Immunoglobulin G (IgG) testinin pozitif çıktığını göstererek anti-SARS-CoV-2 antikorun anneden çocuğa geçtiğini doğruladı.
Araştırma ayrıca, kordondaki IgG konsantrasyonu ile maternal serum arasında enfeksiyondan doğuma kadar geçen sürede negatif bir ilişki gözlemlendiğini ortaya koydu. Bu da süre ne kadar uzunsa, IgG konsantrasyonlarının o kadar düşük olduğu anlamına geliyor. Plasenta içinden geçen IgG transfer oranı ile viral yük arasında kayda değer negatif ilişkinin mevcut olduğu da belirlendi.
Çalışmanın önde gelen araştırmacısı ve üniversitenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nde profesör olan Liona Poon, bulguların, aşıya bağlı bağışıklık tepkisinin, anti-SARS-CoV-2 IgG’nin anneden bebeğe geçişi üzerindeki potansiyel etkisiyle ilgili soruyu gündeme getirdiğini belirtti.
Poon, “Hamilelere yapılan çeşitli Kovid-19 aşılarının etkinliği ve güvenliği konusunda acil klinik veriler üretmenin yanı sıra hamile kadınlara ve bebeklerine maksimum potansiyel fayda sağlayabilecek aşı teknolojisi ve aşılanma zamanını belirlemeye acilen ihtiyaç var” diye ekledi. Araştırma, “Ultrasound in Obstetrics and Gynecology” isimli uluslararası dergide yayınlandı.
You must be logged in to post a comment.