NUR-SULTAN, 12 Haziran (Xinhua) — Kazakistan’ın güneyinde bir Çin firması tarafından inşa edilen Orta Asya’nın en büyük rüzgar çiftliği, Kovid-19 pandemisine rağmen neredeyse tamamlandı. Dönüm noktası niteliğindeki proje, Kuşak ve Yol İnisiyatifi’yle Kazakistan’ın enerji matrisinde yaşanan dönüşümün ve yeşil enerjinin ülkeye gelişinin göstergesi niteliğinde.
Zhambyl Bölgesi’ndeki Zhanatas kenti yakınlarındaki bir tepeyi çevreleyen bozkırda yer alan 100 megavat kapasiteli rüzgar çiftliği, bu ayın sonuna kadar 40 rüzgar türbininin tamamı kurulduğunda 1 milyon eve temiz elektrik verecek.
Her türbin kulesi 300 tondan fazla ağırlığa ve yaklaşık 150 metre yüksekliğe (50 katlı bir bina kadar) sahip. 60 metre uzunluğundaki kanatlar, London Eye dönme dolabı kadar büyük bir alanı kaplıyor. Rüzgar çiftliği tamamlandığında, karbondioksit emisyonlarını yılda yaklaşık 300.000 ton azaltacak.
Temmuz 2019’da başlayan inşaatta son aşamaya gelindi. Zhanatas Rüzgar Santrali Genel Müdürü Guo Qiang, Xinhua’ya verdiği demeçte, Kovid-19’un etkisine rağmen bu yıl Haziran ayında santralin tam üretim kapasitesine ulaşmasının beklendiğini söyledi.
Guo, “Çinli mühendisler ağırlıklı olarak ekipmanın kurulumunda yer alıyor. İşin çoğu Kazak inşaat firmaları tarafından yürütülüyor. Çinli ve Kazak çalışanlar arasındaki işbirliği eşitlik, birbirlerinden öğrenme ve karşılıklı güvene dayanıyor.”
Rüzgar santrali, yaklaşık 150 milyon ABD doları tutarındaki toplam yatırım ve Orta Asya’daki en büyük kurulu kapasiteyle, Çin ve Kazakistan’ın üretim kapasitesinde yaptıkları işbirliği çerçevesinde inşa edilen önemli enerji projelerinden biri oldu.
China Power International Holding ve Visor Kazakistan’ın hissedarları olduğu tesis, Asya Altyapı Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Çin Sanayi ve Ticaret Bankası (Almatı) ve Yeşil İklim Fonu tarafından ortaklaşa finanse ediliyor.
Visor Kazakistan’ın yönetici ortağı Almas Chukin, Zhanatas Rüzgar Santrali’nin açılmasının ülkenin güneyindeki enerji sıkıntısını hafifleteceğini ve ülke genelinde elektriğin yüzde 70’inin kömürün bol olduğu kuzey bölgelerde üretildiğini söyledi.
Chukin, Kazakistan Elektrik Şebekesi İşletme Şirketi’nin, güneydeki büyük enerji ihtiyacı nedeniyle, elektriği kuzeyden güneye taşımak için çok pahalı olan üç hat inşa etmek zorunda kaldığını söyledi. Chukin, “Zhanatas’ın yeni rüzgar santrali, Kazakistan’ın kuzey-güney dengesizliğine ve elektrik üretiminde kömür kullanımına aşırı bağımlılığa karşı enerji çözümünün büyük bir parçası” dedi.
Kazakistan, yenilenebilir enerji projelerinin hayata geçirilmesini hızlandırıyor. 26 Mayıs 2021’deki bir toplantıda Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, yeşil enerjinin toplam elektrik tüketimindeki payını 2030 yılına kadar yüzde 15’e çıkarma sözü vermişti. Chukin’e göre Çin, Kazakistan’da yenilenebilir enerjinin gelişmesine önemli katkılarda bulunuyor. Son dört yılda Kazakistan’daki yeni 1.500 megavatlık yenilenebilir enerji kapasitesinin üçte ikisi Çinli ortaklarla birlikte inşa edildi.
You must be logged in to post a comment.