
BEİJİNG, 5 Şubat (Xinhua) — Sinovac Biotech Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Yin Weidong’a göre, Çinli ilaç şirketi küresel tedariği sağlayabilmek için inaktif Kovid-19 aşısı CoronaVac’ın üretimini artıracak. Yin, Xinhua’ya verdiği mülakatta, “Sinovac, Brezilya, Endonezya, Türkiye, Şili ve diğer bazı ülkelerden aşı siparişleri aldı. Üretim kapasitemizi artırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Aşının tüm dünyada daha fazla insanı korumasını umuyoruz” diye konuştu.
Sinovac aşısının aralarında Çin, Türkiye, Endonezya, Brezilya ve Şili’nin de olduğu birçok ülkede acil kullanım için onaylandığını kaydeden Yin, şirketin ikinci bir üretim bandı inşa ettiğini ve bu bandın Şubat ayında faaliyete geçerek yıllık üretim kapasitesini 1 milyar doza çıkaracağını ekledi. Sinovac’ın bazı ülkelere yarı-mamul şırınga ihraç edeceğini, üretim kapasitesi ile verimliliğini artırmak için ithalatçı ülkelerde yerel dolum ve paketleme hatları kurulmasına yardımcı olacağını aktaran Yin, şöyle devam etti:
“Yıllık 1 milyar dozluk üretim temelinde üretim kapasitemizi genişletmeye devam edeceğiz. Koronavirüs pandemisi ve aşı talebiyle ilgili belirsizliklerle karşı karşıyayız ve bu durum, yalnızca olağan talep-arz iş modeliyle karşılanamaz. Aşılar kamu mallarıdır ve sosyal sorumluluğu taşımalıyız.”
Sinovac aşısının Faz 3 klinik denemeleri ağırlıklı olarak Brezilya, Endonezya ve Türkiye’de yapılıyor. Yin’in verdiği bilgiye göre, Türkiye’deki klinik araştırma sonuçları aşının yüzde 91,25’lik ve Endonezya’daki sonuçlar da yüzde 65,3’lük bir etkinlik oranına sahip olduğunu ortaya koydu. Brezilya’daki klinik çalışmalar, aşının ağır vakaları önlemede yüzde 100, tıbbi tedavi gerektiren hafif vakaları önlemede yüzde 78 oranında etkili olduğunu ve genel etkinlik oranının da yüzde 50,38 olduğunu gösterdi.
“Farklı ülkelerden farklı sonuçlar almamız normal. Klinik deneyler birden fazla faktörden etkileniyor” diyen Yin, Brezilya’daki Faz 3 klinik deneylere dahil olan tüm katılımcıların yüksek riskli çevrelerde çalışan sağlık çalışanları olduğunu, muhtemelen birden fazla kez virüsün saldırısına maruz kaldıklarını belirtti.
Aşının genel popülasyon için daha iyi bir koruma sağlamasını beklediklerini ifade eden Yin, “Üç ülkedeki klinik deneylerden gelen verileri bir araya getirdiğimizde, aşının güvenliği ve etkililiğine daha çok güveniyoruz” diye konuştu. Yin’e göre inaktif aşı farklı koronavirüs varyantlarına karşı da geniş kapsamlı koruma sağlıyor.
Sinovac CEO’su, “Çin Tıp Bilimleri Akademisi bünyesindeki Laboratuvar Hayvanı Bilimleri Enstitüsü’nün işbirliği ile, Sinovac aşısı olan gönüllülerin serumunun İngiltere’de bulunan varyant suşu etkisiz hale getirebildiğini gördük. Ayrıca, aşının Güney Afrika’da bulunan varyant suşuna karşı sunduğu korumayı da inceliyoruz ve sonuçları zamanı geldiğinde paylaşacağız” dedi.
Çin, enfeksiyon riski yüksek olan 18 ila 59 yaş arasındaki kilit insan grupları için Kovid-19 aşılama programını 15 Aralık 2020’de resmen başlattı. Ulusal Sağlık Komisyonu’na göre daha kapsamlı klinik araştırma verileri ve artan aşı tedariği ile Çin, kademeli olarak 60 yaşın üzerindekileri de aşılama programına dahil edecek.
Yin, “Faz-2 klinik deneylerde 60 yaşın üzerindeki kişiler üzerinde halihazırda araştırma yaptık ve 60 yaşın üzerindeki birkaç yüz katılımcı Brezilya’daki Faz-3 klinik deneylere katıldı. Sonuçlar aşının aynı zamanda bu nüfus üzerinde de koruyucu etkisi olduğunu gösterdi” dedi. Aralarında Sinovac aşısı olan Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da olduğu birçok yabancı lider Çin’in Kovid-19 aşılarıyla aşılandı.
You must be logged in to post a comment.