
4. Çin Uluslararası İthalat Fuarı’na (CIIE) katılan Türk iş insanları, Çin pazarının potansiyelini daha fazla keşfetmek istiyor. Daha önceki CIIE fuarlarına da katılan iş insanı Ramazan Tüzen, son 12 yıldır Çin’de faaliyet gösteriyor. Tüzen, kısa süre önce Çin’in Shanghai kentindeki Grönland Küresel Mal Ticaret Merkezi’ndeki mağazasında Xinhua’ya yaptığı açıklamada, fuarın kendisine Türk özel ürünlerinin yıllık satışlarını artırma ve işini büyütme fırsatı verdiğini belirtti.
Türk iş insanı “Shanghai’daki yerel müşterilerle çok iyi tecrübelerimiz oldu. (Çinli) tüketicilerimiz bize doğru ürünleri ithal etmek için doğru yolu gösteriyor.” Tüzen, Çin’in kendisine büyük düşünmesi ve işini yakın gelecekte daha fazla Çin kentini kapsayacak şekilde büyütmesi için ilham verdiğinin altını çizdi.
Türk iş insanı “Pek çok iş insanı için gelecek Çin’de.” Arzum Elektrikli Ev Aletleri Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı ise, İstanbul’daki bir showroom’da Xinhua’ya yaptığı açıklamada, şirket olarak bugünkünden daha fazla Çin pazarında olmak istediklerini söyledi.
Arzum Elektrikli Ev Aletleri Yönetim Kurulu Başkanı “Bu fuar sayesinde hem oradaki e-ticaret firmalarını, hem de bizim sektörümüzde faaliyet gösteren ve Çin pazarına ürün satan firmaları tanıma şansımız oldu.” Arzum’un bu yıl fuarda sergilenen tüm ürünleri arasında, seçkin bir Türk kahvesi makinesinin büyük ilgi göreceğini belirten Kolbaşı, tüm dünyada yaklaşık 55 milyon kahve makinesinin satıldığını ancak Türk kahvesi makinelerinin sadece yüzde 10 paya sahip olduğunu belirtti.
Arzum Elektrikli Ev Aletleri Yönetim Kurulu Başkanı “Türk kahve makineleri şu anda dünya pazarında… Burada da önemli bir büyümeyi Çin pazarında yapabileceğimizi düşünüyorum.” Kolbaşı ayrıca, Kovid-19 sürecinde ürünlerin satış hacminin artmasıyla, Çinli tüketicileri şirketinin ürettiği çok çeşitli elektrikli ev aletlerine çekmeyi umuyor. Kolbaşı aynı zamanda, 1992 yılında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu bünyesinde kurulan Türkiye-Çin İş Konseyi’nin de Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor.
Kolbaşı’nın bakış açısına göre konsey, kurulduğu günden bu yana ikili ilişkilerin geliştirilmesi için yoğun çaba gösteriyor ve Türkiye’nin tüm fuarlarda yer almasını destekliyor. İstatistikler, Çin-Türkiye ticaret hacminin 2020 yılı itibariyle yaklaşık 24 milyar ABD dolarına ulaştığını, Kovid-19 döneminde bile bu hacmin arttığını gösterdi. 2018 yılında düzenlenmeye başlanan CIIE, dünyanın ilk özel ithalat fuarı olma özelliğini taşıyor. 366.000 metrekarelik bir çevrimdışı sergi alanını kapsayan 4. CIIE’ye, 127 ülke ve bölgeden yaklaşık 3.000 işletme katılıyor. Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Shanghai ve İstanbul’dan bildiriyor. (XHTV)
You must be logged in to post a comment.