Gıda İhracatçılar Birliği’nin düzenlediği ve Türk-Çin Kültür Derneği olarak çeviri hizmetinde bulunduğumuz organizasyonun basın bülteni aşağıdadır.
Ticaret Bakanlığı’nın desteği, TİM’in koordinasyonu ve İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin organizasyonunda, 28-29 Eylül tarihlerinde gerçekleşen “Çin Halk Cumhuriyeti-Kuru Meyve Sanal Ticaret Heyeti” ile, iki ülke arasında ticarete hız kazandırılması planlandı.
İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (KUMİB) organizasyonu ile kuru meyve ve mamulleri sektörüne yönelik düzenlenen “Çin Halk Cumhuriyeti Kuru Meyve Sanal Ticaret Heyeti” programı kapsamında, iki gün boyunca Türkiye’den 14 ihracatçı firma, Çin Halk Cumhuriyeti’nden 33 ithalatçı firma ile 100’den fazla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Sanal ticaret heyeti ile, iki ülke arasında ticarete hız kazandırılması planlandı.
Sektörün Çin’deki tanıtım çalışmalarına ağırlık verdik
KUMİB Başkanı Muhsin Çakıcı, sektörün hedef pazarlarından Çin’deki konumunu güçlendirmek ve ihracatını artırmaya yönelik tanıtım çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirterek, pandemiden sonra hızlanan dijitalleşme süreci ile beraber sanal heyetlerin ve fuarların ayrı bir önem taşıdığını vurguladı. Çakıcı, “Düzenlediğimiz Sanal Ticaret Heyeti programımız kapsamında, kuru meyve ve mamulleri sektöründeki 14 ihracatçı firmamızın temsilcileri Çin’den 33 firmanın temsilcileriyle 100’den fazla ikili iş görüşmesi yaptı. Sanal ticaret heyetimizin çıkış noktası, aslında 2019 yılında Çin’e gerçekleştirdiğimiz pazar ziyaretine dayanıyor. O ziyaretimizle iş birliği yapabileceğimiz potansiyel ithalatçı kuruluşları ile görüştük, pazarı ve dinamiklerini yerinde gördük ve bugünkü heyet organizasyonumuzu yapmaya karar verdik” dedi.
Sektörün Çin’e ihracatı 2021 yılında yüzde 105 oranında arttı
KUMİB Başkanı Muhsin Çakıcı, Çin pazarının sektör için önemine değinerek, “Çin, sektörümüz açısından hedef ülke ve ihracatımız için önemli bir potansiyel barındırıyor. 2020 yılında kuru meyve sektörü olarak Çin’e, yüzde 21 artışla, 28,5 milyon dolar ihracat yaptık ve ihracatımızda Çin, onuncu sırada yer aldı. 2021 yılının ilk sekiz aylık döneminde ise Çin’e sektör olarak ihracatımız yüzde 105 oranında artışla 11,7 milyon dolar oldu” dedi.
Çin pazarında geleneksel ürünlerimizin önemli bir yeri var
Çakıcı, belirtilen dönemde Çin pazarında öne çıkan ürünlerin 2,8 milyon dolarlık ihracat ile Antep Fıstığı ile 4,7 milyon dolarlık ihracat ile kuru kayısı olduğunu bildirdi.
Çakıcı, “Küresel salgının getirdiği anormal ve olumsuz etkilere rağmen Çin pazarında başta Antep fıstığı olmak üzere, kuru kayısı ve kuru incir gibi geleneksel ürünlerimizin önemli bir yeri var. İlgili bakanlıklarımız tarafından Çin ile yapılan protokol çerçevesinde hâlihazırda 64 adet Yetkilendirilen Depo ve İşleme Tesisi’nde üretilen Antep Fıstıkları Çin’e ihraç edilebilmektedir. Bu sayı önümüzdeki günlerde açıklanacak yeni liste ile daha da artacak. Yetkilendirilen tesislerde üretilen Antep fıstıkları tüm ihracatçılarımız tarafından ihraç edilebilir. Ayrıca badem ihracımızın artırılmasını da önemsiyoruz. Bu bağlamda, başta badem olmak üzere bazı ürünlerimizin pazara girişindeki bazı engel ve kısıtlamaların aşılmasına yönelik bakanlıklarımızın çalışmalarını çok değerli ve gerekli buluyoruz” dedi.
KUMİB Başkanı Muhsin Çakıcı, sektörün 2020 ve 2021 yılı ihracat rakamlarına da değinerek, 2020 yılında kuru meyve ve mamulleri sektörünün ihracatının 1.4 milyar dolara ulaştığını söyledi. 2021 Ocak-Ağustos döneminde ise sektör ihracatının yüzde 12 artışla, yaklaşık 871 milyon dolar olduğunu kaydeden Çakıcı, “Küresel salgına rağmen bu başarılı performans kuşkusuz ihracatçılarımızın azminin eseridir” dedi.
Tercüme hizmetlerimizle ilgili detaylara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
You must be logged in to post a comment.