BEİJİNG, 1 Mart (Xinhua)– Çin’in önde gelen teknoloji şirketleri, Çin hükümetinin Çin’in karbondioksit emisyonlarını 2030’dan önce zirve noktasına ulaştırma ve 2060’dan önce de karbon nötrlüğü elde etme taahhüdüne uygun bir şekilde karbon ayak izlerini azaltmak için çabalıyor.
Yapılan araştırmalar, bilgi ve iletişim teknolojisinin küresel emisyonlarda 2018 yılında yüzde 1,5 olan payının 2040 yılında yüzde 14’e yükseleceğine işaret ediyor. Teknoloji devleri Çin’in net-sıfır emisyona geçiş seferberliğine öncülük ediyor.
Geçtiğimiz Perşembe günü Tencent, operasyonlarında ve tedarik zincirinde en geç 2030’a kadar karbon nötrlüğe ulaşma planını açıkladı ve 2030 yılına kadar tükettiği tüm elektriğin yüzde 100’ünde yeşil enerji kullanmayı taahhüt etti.
Tencent’in sürdürülebilir toplumsal değerden sorumlu başkan yardımcısı Xu Hao’ya göre Tencent’in planı; veri merkezleri ve binalardaki enerji tüketiminden kaynaklanan karbon emisyonlarının yanı sıra altyapıda kullanılan malzemeler, satın alınan sunucular gibi tedarik zincirindeki dolaylı karbon emisyonları ile şirket tarafından kiralanan veri merkezlerindeki enerji kullanımının da azaltılmasını içeriyor.
Öte yandan, giderek daha fazla sayıda teknoloji şirketi açık inovasyon ve bilgi paylaşımını teşvik etmek ve platformlarının ve ürünlerinin erişim ve etkisini güçlendirmek suretiyle düşük karbonlu bir topluma giden değişimi hızlandırmaya çalışıyor.
Dünyanın en büyük kişisel bilgisayar üreticisi Lenovo, veri merkezleri için bir sıvı soğutma teknolojisi geliştirdi. Bu teknoloji, performans kaybına yol açmadan enerji tüketimini yüzde 40’a kadar azaltabiliyor. Lenovo, Anhui eyaletinin merkezi Hefei’de bulunan ve dünya genelinde satılan her sekiz bigisayardan birinin yapıldığı üretim üssünde, üretim verimliliğini artırıp atıl zamanı azaltarak yılda 2.696 MWH elektrik tasarrufu yapan bir sistem uyguluyor. Burada elde edilen yıllık elektrik tasarrufu, yılda 110.000 ağacın dikilmesinin yaratacağı etkiye denk olan, karbondioksit emisyonunda 2.000 ton azalma anlamına geliyor.
Karbon yakalama, kullanma ve depolama (CCUS) veya karbon yakalama ve depolama (CSS), endüstriyel atık gazlardan veya doğrudan atmosferden karbondioksit çekilmesinde kullanılan bir teknoloji seti. Tencent, İzlandalı Carbfix ile birlikte Çin’de karbondioksiti iki yıldan az bir sürede yer altındaki taşlara dönüştürerek doğal ve kalıcı bir depolama çözümü sunan pilot bir CCUS projesi başlatıyor. Proje Asya’da bir ilk olacak.
Huawei, Mobil Dünya Konferansı Shanghai 2021’de, telekom operatörlerinin enerji maliyetlerini düşürmelerine, yeşil enerji üretimlerini artırmalarına ve günlük hizmetlerinde karbon nötrlüğe ulaşmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış sıfır-karbon şebekesini piyasaya sundu. Tencent yönetim kurulu başkanı Pony Ma, yüksek teknoloji şirketlerinin karbon nötrlüğe destek olmalarının sosyal sorumluluk üstlendiklerini gösterdiğini söyledi. Bu, şirketin karbon ayak izinin azaltılmasından öte anlamlara sahip. Bu, bilim ve teknoloji şirketlerinin Çin’de net-sıfıra geçişi ilerletmek için inovasyon çalışmalarını artırmaları konusunda teşvik edilmeleriyle ilgili.
You must be logged in to post a comment.